Wat is er nodig om op het podium te staan? Welke mentale veranderingen moeten plaatsvinden om het ver te schoppen in de kappersindustrie? Pascal van Loenhout is net van het podium af en eigenlijk moet hij naar zijn modellen om de volgende sessie op het grote internationale podium tijdens het KEVIN.MURPHY-event voor te bereiden, maar hij heeft 10 minuten de tijd om even met ons te brainstormen over de toekomst. Laten we even brainstormen met Pascal van Loenhout.
“Educatie is voor mij de ruggengraat van alles. Het begint met interesse. Ik merk dat de gedrevenheid en intensiteit van jongeren anders is dan toen ik opgroeide. Het statuut van superster kan tegenwoordig met minder omwegen bereikt worden. En ik begrijp dat het allemaal zo makkelijk lijkt, maar als je de top wilt bereiken, moet je nachtenlang werken en vlieguren maken. Vallen en opstaan hoort daarbij.
Ik weet niet of ik het zo mag zeggen, maar de jonge generatie van tegenwoordig is heel gevoelig. Ze raken al snel van slag als er iets gebeurt dat niet binnen hun straatje past. Het is lastig om uit te leggen dat waar fouten worden gemaakt, vaak het lesgeld zit. Van fouten leer je, en dat maakt je scherper.
De eerste stap naar goede educatie zijn de regels en technieken. Iedereen heeft het over kunst, maar het is pas kunst als je weet en begrijpt hoe je kunst moet maken. De ruggengraat van kunst is vakmanschap: het echt begrijpen van wat je doet. Dat begint bij de basis en de klassiekers. Je moet weten wat je doet en wat de regels zijn, zodat je die later kunt breken. Mensen wijken tegenwoordig uit naar andere bronnen dan reguliere opleidingen om een vak te leren, en dat is prima. Maar steek al je tijd in wat je wilt leren, ook al betekent dat dat je vaak fouten maakt. Tot je de klassiekers beheerst en ontdekt wat visuele aantrekkingskracht is. Geloof me, 70% van je werk in de salon bestaat uit het maken van deze klassiekers. Dat is overal ter wereld zo!
Daarna ontwikkel je je smaak. Helaas zijn er geen opleidingen om een goede smaak te ontwikkelen (lacht). Ik geloof dat je met smaak wordt geboren en dat het zich ontwikkelt in de juiste omgeving met de juiste mensen…
Lees het hele interview in the.talents magazine editie 15.
Wil je alleen deze editie? Vergeet dan niet te vermelden dat het gaat om editie 15. SHOP